Bondelaget, NBS
og NLR – Hva Nå?
Av sivil agronom Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no –
28.03.23
Her nedenfor
ser vi en liste som påstås å vise %andels årsak i hvilke matvarer som klimapåvirker
mest – fram til år 2030. Om vi kutter de med høyest %, betyr det at Norge må
importere store mengder mat og Norge vil gro igjen:
Kjøtt fra drøvtyggere som storfe, sau og reinsdyr: 33% /Ris: 23% /Meieriprodukter: 19% /Kjøtt fra
ikke-drøvtyggere som gris og fugl: 9% /Grønnsaker: 3% /Korn: 3% /Fisk og skalldyr: 3% /Matoljer: 2% /Drikkevarer:
1% /Frukt: 1%. (Kilde: Ivanovitch, 2023, Our World in Data gjengitt her)
Det pekes på metangass som verstingen, «rapegassen» som går opp i atmosfæren i ca
12 år, for så og spaltes bl.a. til CO2 og gå inn i den livgivende
fotosyntesen! Altså så brukes faget feil og med ikke fakta for å legge ned
bl.a. norsk matproduksjon. Vi kan ikke produsere bare grønnsaker og korn, og i
ett kosthold må vi også ha noe av smør, kjøtt o.l. for ikke å bli feilernærte. Norges
klima lar oss heller ikke dyrke hva vi vil! Bare i Telemark og Vestfold har vi
251 880 daa grasproduksjon som er en forutsetning for husdyrproduksjoner som ku,
geit og sau. Grasproduksjon er også en viktig del av vekstskiftet.
Det påstås så at «Endrer
vi kostholdet vårt i retning av andre matvarer, som grønnsaker, frukt og andre
kornprodukter enn ris, så kan klimagassutslippene fra verdens matproduksjon mer
enn halveres, mener forskerne ved Columbia-universitetet. Om landbruket i
stedet for å bruke store mengder fossilt brennstoff, i stedet elektrifiseres
med strøm fra fornybar energi, vil det også kunne bidra mye, sies det videre.»
Ris (grasfamilien), regnet som det viktigste kornslaget etter mais og hvete, og
er bærende i mange land, sult er alternativet. Elektrifisering har store
begrensninger på flere plan. Å plante vranglære inn i våre studenter gir konsekvenser i forskningen!
Da er vi der – frontalangrepet på vår matproduksjon basert mye på gras i Norge,
vi som har ca 60 % av våre jordbruksarealer liggende i gras produksjon – en ressurs
som må via husdyra for å gi oss kjøtt, melk, smør, ost o.l. En tidligere
sauebonde skryter nå av mulig valnøtt produksjon på 40 daa på sør-Vestlandet.
Det er i den beste klimasonen vi har i Norge (H1) og sauekjøtt og nøtter har
ulik ernærings betydning. Det sies at i Norge bidrar landbruket med 8,5 % av
klimagassene og av dette er 4,25 % fra våre husdyr.
Over flere tiår har først landbrukskontorene blitt nedbygd til rene
byråkratiske utposter og med dem røk landbruksnemdene som hadde en god kontroll
på våre mat- og skogbærende arealer. Så ble landbruksavdelingen hos
Fylkesmennene vingeklippet og ribbet for fagfolk på jord/skog/husdyr og noen sa
ca år 2 000 at Norsk Landbruksrådgiving (NLR) var da neste. Nå er vi der
at NLR i +/- 2016 ble fusjonert ned fra ca 40 lokale enheter til 10 og i 2023
pågår en ny fusjon fra 10 enheter til 1.
Da erstattes 10 lokale styrer (ca 55 styremedlemmer) med selvråderett
(eget org.nr.) i hele landet lokalt - til ett styre med 6-7 styremedlemmer fra
6 ulike regioner. Da kan en enkelt styre HVA NLR skal si ja til å jobbe med og
det vil nok bli der pengene er lette å hente på klima og miljø som en stor
pott. Og igjen står bøndene med et rådgiverapparat som blir tynnere og tynnere, samtidig som de rammes av vanstyret med energipriser,
miljøkrav, kartlegging av CO2 ekvivalenter målt i sin produksjon som
senere vil kunne diskvalifisere hele produksjonen av f.eks. ku etc. Godt «hjulpet»
av NLR.
Bondelaga, sammen med Landbruksdirektoratet (under landbruksdep.) gikk for
denne siste NLR fusjonen, med et betydelig økonomisk press (100 mill.) mot NLR enhetene.
Rett før dette hadde Solbergregjeringen truet norsk landbruk på livet med
Klimakur 2030, som ville rasert norsk husdyrproduksjon bl.a. med begrunnelse i
metanrapende husdyr…!
Nå ser vi en endring fra Bondelagets Bjørn Gimming? I Nationen 25.03.23 skriver Gimming sammen med 8
medskribenter fra hele Norden at de nye kostholdsrådene (se tidligere artikkel
om dette her – bl.a. var kostholdsrådene styrt ideologisk fra tenketanken
Chatham House i London) vitner om et snevert syn på bærekraft og
de går faktisk til det skritt å skrive om at dette er ideologisk initiert. Dette
medfører nedleggelse av store deler av norsk jordbruk og Norge vil gro igjen.
Rødt kjøtt er en versting. De lar seg heller ikke påvirke av viktigheten av
biologisk mangfold, matsikkerhet, spredt bosetting, et velbalansert kosthold og
bærekraft i ordets rette forstand. 2 senior medarbeidere i Nibio og 1 i Sverige
trakk seg fra hele arbeidet med de nye kostholdsrådene, fordi det ble helt
u-faglig, uten rot i virkeligheten.
Begge
Bondelaga har tilrettelagt for at den største rådgiveren i norsk landbruk NLR
nå skal kunne fjernes enda lengre fra bonden han skal rådgi på en fornuftig
biologisk god måte. Staten får et ytterligere grep om NLR med pengemakta og
slik krasjet de også landbrukskontorene og fylkesmannens landbruksavdeling. De
vet godt hva de gjør. Vet landbruket hva de driver med? Ser vi en økt
forståelse i Norges Bondelag nå? – jeg tror den nye lederen i NBS skjønner mye
av hva som skjer. Får vi snart en MOTkur 2023? Å skyte seg selv i foten er
enkelt, men det er ikke lurt og bønder flest tror jeg forventer noe annet, i en
verden som går mot at hver mann sin jordteig for å overleve.