Sikre sukker, salt, matolje og korn NÅ!

Av cand agric Lars Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 20.01.22


Norge bør i morgen den dag gjøre følgende. Få bestilt rask inntransport av sukker, salt, matolje og korn.
Vi vet ikke, men muligheten er sterkt økende, for at vi snart kan befinne oss i en «Birger Eriksen situasjon», der 1 mann på kommandopost alene måtte senke Blücher». Dvs gjør en hastebestilling av kritiske matvarer til den norske befolkningen, slik det er fortalt at Trygve Lie gjorde rett før 2. vk. Da han kjøpte inn sukker! Det ble for lite, men det bidro godt i befolkningen!
Vi kan ha utfordringer rett foran våre øyne nå – der Ukraina, Nordkalotten, Sør-Kinahavet, kanskje Midtøsten kan komme i ulage synkront. Da vil vi nok få ytterligere utfordringer med tilgang på viktige varer og varetransporten! Norge har en selvforsyning av mat på ca 36 % - det er kritisk lavt – og det er sårbart og baserer seg sterkt på god tilgang på strøm, drivstoff og logistikk. I tillegg la Norge ned hele sin matberedskap i 2003!!! Oppdrettsfisken vår baserer seg på 83 % importert fòr og er ikke beredskap!

Behovet for mat er ferdig utregnet i Nærings- og handelsdepartementet og da må en trykke på bestill knappen, der pris er underordnet.
I et balansert kosthold trengs til 4,5 mill. voksne j.fr. beredskapslisten (eller søk opp «Kommentar Avisa beredskapslagring» – der jeg plukker ut viktige varer som tilsvarer 1 970 kcal/døgn, men ikke hele behovet:
25 kg sukker pr år * 4,5 mill. gir 112 500 tonn som tilsvarer 2 250 semitrailere av 50 tonn. Naturligvis bestilles dette via sjøen og da blir det ikke mange anløp.
Etter samme lest: 20 kg grovsalt. 15 liter rapsolje. 75 kg hvetemel. 75 kg sammalt grovt. (Korn kan bestilles i bulk (12 mnd forbruk utgjør ca 4 store bulkskip) og ligge ved kai.) 50 kg ris. 4 kg tørrgjær. Og etabler 1/3 dels plomberte beredskapsgårdstanker (behov ca 16 l / daa jord korn og potet) med diesel. Skal dette skje «over natta» må staten inn umiddelbart med kroner.
Da vil vi ha et utgangspunkt for en omstillingsperiode så vi slipper å gå rett i sult modus. Tok vi feil, brukes bare varene inn i næringsmiddelindustrien – og så etterfyller vi gjennom året.
En fyldigere artikkel kan du lese her. (Eller søk den opp med tittel
«Statlig matlagring er billig og avgjørende viktig»)