Winstons behandling av opprørere


Av Jørgen Høgetveit, i 
www.Kommentar-Avisa.no – 21.06.2020

Winston Churchill hadde sine klare meninger og meningers mot. Han så tidlig faren med feminismen (da suffragette) og talte mot den med kraft og eleganse. De hatet han etter hvert. En gang prøvde en av dem å skyve han foran et inngående tog. Kona reddet han ved å  denge løse på suffragetten med sin paraply.

Det første kvinnelige medlem av Parlamentet var suffragette og ble så rasende på WC at hun ytret at "om var jeg gift med dem  ville blandet gift i teen din". WC svarte elegant og kontant: Hadde jeg vært gift med dem - hadde jeg drukket den teen. Du kan jo tenke deg  stemning i det britiske Parlament  under den replikk vekslingen. WC var lynrask, totalt uredd og hadde ordet i sin makt og visste hva ordet og media betydde i kampen for folket.

Enda  hardere  gikk det for seg under en generalstreik i 1926. Alt var lukket  også avisene og Regjeringen  fikk ikke et ord ut til folket for å forklare og roe ned. Da ba de WC trykke en mengde brosjyrer som kunne deles ut. Men  det gjorde ikke WC. Han var i sitt rette element og på offensiven. Han skaffet  seg like godt en større hall - og innredet med fullt avis-trykkeri. Der startet han  British Gazette og avisen gikk i millionopplag. Regjeringen fikk brutt  blokaden og fikk informert folket.  Det viser ordets makt, WC`s innsikt, evne til offensiv handling og null vilje til å bøye av for opprøret. Det kan man jo ta med seg inn i dagens revolusjonære opprør og kamper. British Gazette går den dag i dag - så vidt jeg vet!