Dagen og adgang til spaltene


Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 17.07.2017

Det er en sak som undrer meg mer og mer og det er leserinnleggene i Dagen. Mange av forlatt luthersk rettferdig-gjørelseslære. Mange av inneggene er bortimot helt uinteressante i den åndskampen vi står i. Og spaltene ellers flyter fra tid til annen over med katolsk stoff og deres gamle "kjærlighet" U. Ekmann som har konvertert til katolisisme og rettferdighets lære.

Få artikler er bibelsk aktuelt orientert - og mage av de lesbare spaltistene er mer eller mindre borte. Sortert ut selv om flere selvsagt er døde? Ikke vet jeg - men en undres når en selv opplever at det stort sett er bortkastet å sende artikkelstoff til DAGEN. Det synes stort sett å havne i søplebøtta. Derfor har jeg omtrent sluttet å sende. Spesielt merkelig er det fordi de ikke så sjelden soler seg i glansen av sin gamle sjefsredaktør - legende Arthur Berg. Men her er det noe som ikke stemmer for i Bergs tid var spaltene vid åpne og jeg kan ikke huske at noen av de utallige artikler jeg sendt inn - ikke kom på trykk - ofte med bra utstyr. Og Arthur Berg hadde vi med på flere seminarer og et utmerket samarbeid med. Han satte tydeligvis pris på både meninger og samarbeidet når han på et av seminarene på Laberget i Nord-Trøndelag hvor han uttalte følgende:

https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/1505245_574219856071714_5268220930279357556_n.jpg?oh=977e1261130435b739488541926c5955&oe=57893009

I de årene jeg skrev ganske fast i Dagen dukket det ikke opp få blomster for innleggene og mange hyggelige telefoner.

Men ikke lenge etter Arthur Bergs avgang forandret saker og ting seg gradvis. Bergs avgang skjedde forøvrig ved en direkte avsettelse av den utmerkete mannen - noe han bekrefte overfor meg en dag jeg kjørte han til Kjevik. Det var vel også årsaken til at den ene etter den andre av konservative kristne sa nei takk til stillingen da de ble bedt om å ta over.

Men som sagt gradvis kom endringene - bl.a. ved at den som hadde ansvaret for leserinnleggene ofte kuttet uten å sette under at de var "kuttet av red" som er vanlig folkeskikk når man forandrer andres åndsprodukt. Men det hjalp ikke med protester - så jeg sa takk for meg. Men jeg regnet jo med at situasjonen forandret seg når det ble tilsatt "nye koster", men den gang ei.

At det ville utvikle seg i den retning for undertegnedes og likesinnedes meninger på de fleste områder ante meg tidlig. Så da jeg gikk av som landbrukssjef i 2004 sørget jeg omgående for å starte Norges Kommentar Avis - hvor jeg m.fl. har publisert mange tusen artikler til en stadig økende leserkrets. Fra 1985 hadde jeg vært redaktør i bladet LYS - også med flere tusen lesere - så om noen ønsker å stenge meg og likesinnede ute av menings- og opinionsdannelsen i landet - har de tatt feil. Imidlertid er det trist at man også i kristen media skal ha så lite rom for de tanker og meninger som sjefsredaktør Arthur Berg stod for. Jeg har nettopp lest gjennom hans biografi og med det kjennskap jeg ellers hadde til Berg - vil jeg med rimelig grad av sikkerhet mene at det er media som har forandret seg og ikke undertegnede og likesinnede i særlig grad. Interessant er det også å få henvendelser - for bare få år siden på et stormøte på Jæren med spørsmål om jeg ikke lenger slapp til i DAGEN. Enda mer interessant er det at spaltene er mer åpne rundt om i medieverden forøvrig.
Men KOMMENTAR-AVISA.NO er jo et godt alternativ.