Uklok Hellas politikk av tyskerne


Av Jørgen Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no  25.09.15

EU og Tyskland spesielt har behandlet Hellas krisen uklokt skrev en for noen uker siden. Nå kommer konsekvensene. "Høyreekstreme fosser frem" skriver E24.

En trodde at tyskerne hadde lært litt av sin fortid. Nylig las jeg boken om Boenhofer og hans kamp mot fremveksten av nazistene i Tyskland. Årsaken til at de kom til makten var ikke minst Versaillestraktaten som etterlot tyskerne dypt ydmyket og i bunnløs gjeld. Avtalen var så uklok at den britiske økonomen Keynes nektet å delta mer i forhandlingene og reiste hjem. Han fikk i aller høyeste grad rett.

Etter siste verdenskrig som Tyskland igjen tapte og lå enda verre ruiner - forstod en klok statsmann som sir W. Churchill at man ikke kunne behandle sine fiender så uklokt. Så det første han gjorde etter kapitulasjon var å sende skipslaster med mat og ulltepper over kanalen. Senere kom Marshallhjelpen både til Europa og Japan for å få de på bena igjen. Ingen var jo tjent med at ressursene lå ubrukt i de herjede landene.

Nå behandler - spesielt tyskerne - Hellas like dumpt og farlig som Vesten behandlet Tyskland etter 1. v.k. og ekstremismen fosser fram. Vesten ser ut til å ha store problemer med å lære av sin egen historie, mens Israels statsminister og jødene kan både Europas og sin egen historie. Og selv om de blir stående alene - står de på sannheten - og makter derfor å manøvrere bærekraftig i et hav av fiender - i motsetning til det Europa på nytt ser ut til å bygge opp til både i forhold til Hellas og Russland. Og i spissen for forholdet til Russland har vi nå en NATOsjef som ikke en gang maktet å være forutseende nok til å sikre Grubbegata og Regjeringsbygget - selv om de hadde mast på Stoltenberg i 7 år for å fikse den bagatellen det var å sette noen murklosser foran innkjørselen!