Statsministerens laks er importert
Av cand
agric Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 07.04.15
Statsminister Erna Solberg uttaler til
NRK.no følgende 23.03.15:
«– Laksen er Norges Ikea. – I 2014 eksporterte
Norge sjømat for 69 milliarder kroner. Det er 7 milliarder mer enn i 2013, og
en dobling på under 10 år. Hver eneste dag serveres det 37 millioner norske
sjømatmåltid verden rundt. – Likevel hevdes det altså at Norge ikke er
selvforsynt med mat.»
Hva
har hennes fagdepartement fortalt henne om dette? Det meste av kildene for fiskefôr
til oppdrettsfisk er IMPORTERT. For det andre ligger norsk selvforsyning i dag
rundt 35 % av matvareforbruket korrigert for fôrimport fra ca 3 millioner daa.
Dette gir seg følgende utslag ifølge Smedshaug i Agri
Analyse: «Det er på nivå med industrilandene som har lavest selvforsyning i
verden, Japan og Sør-Korea. Og vår selvforsyning synker.» (NRK.no «Norge
trenger kornlager» den 07.06.14)
Og som kjent kan en kornkrise ofte sammenfalle med redusert tilgang på
driftsmidler til nettopp matproduksjonen. Worst-case scenario er bortfall av soyaimporten (1 båtlast til norsk
husdyrproduksjon med soya i måneden til Denofa i Fredrikstad, fra Brasil!) og
kornimporten (Russland og Ukraina er store på korneksport!) – da detter store
deler av norsk husdyrproduksjon som kylling raskt og noe senere svin, ku o.l.
Kriser kommer per definisjon uforvarende, derfor navnet beredskapslagring (beredskap
= å være beredt).
Smedshaug nevner videre i
samme oppslag: «Senere skulle matsituasjonen bli svært vanskelig under første
verdenskrigs blokade og ubåtkrig. I den politiske kampen etter første
verdenskrig ble Statens kornforretning opprettet i 1928 med monopol på
kornomsetning i Norge. Kornforretningens lageroppbygging og økningen i nasjonal
kornproduksjon gjorde Norge bedre stilt for en blokade da andre verdenskrig
brøt ut, enn vi hadde vært på flere hundre år. Likevel importerte Norge aldri
mindre enn 140.000 tonn korn hvert år under krigen, til tross for at krigskostholdet
maksimerte bruken av fisk, melk, poteter og grønnsaker. Lagrene ga imidlertid
landet tid til å tilpasse seg nytt kosthold og okkupasjonen.» Det var allikevel
feilernæring og sult i 5 lange år for veldig mange nordmenn – i dag er vi verre
stilt mht mat enn i 1940! Vi var 3 millioner nordmenn i 1940, i dag 5 millioner.
Det betyr at om sulten kommer får
hver nordmann 35 % av den maten vi trenger. Selvsagt kan vi i en krisesituasjon
justere denne prosenten noe opp på økt bruk av utmarkas grasarealer, mere grøt
og noe mere fisk, men Agri Analyse nevner at vi mennesker ikke bør spise mer en
ca 18 % av kostholdet med fisk. Men så er det et hovedproblem her og det er at
mye av fiskefôret norsk oppdrettsfisk spiser er importert – Norsk laks har
dermed ikke noe med norsk selvforsyning å gjøre, fordi den snylter på utenlandske
fastlandsarealer. Fiskefôr inneholder generelt 30 % marine ressurser (fiskemel
og fiskeolje (av av dette er ca 25 % fra såkalte biprodukter som man ikke
regner som menneskemat eller har etterspørsel etter)) og 70 % vegetabilske ressurser
(rapsolje, soyamel (mest brukte proteinkilden i fiskefôr),
solsikkemel, maisgluten, fababønner og hvetegluten). De marine ressursene
er under stort press og presser naturressursene.
Det arbeides med forskning på overgang til mere vegetabilske råstoffer i fiskeforet,
men for å dekke norsk fiskeproduksjon ville det ta landbaserte ressurser
tilsvarende ca 70 % av Norges jordbruksareal altså ca 7 millioner daa! (Oppsummert mht arealbehov: karbohydrater 0,6 mill daa, proteiner
4 mill daa og fett 2,5 mill daa)
Fagfolk uttaler at det pga
befolkningsøkningen: «Det vil derfor ikke være ”ledige”vegetabilske protein- og
fettkilder for en eventuell omlegging fra fiskebasert fôr. Vegetabilsk råstoff
må derfor skaffes til veie gjennom økt intensivering eller nydyrking. Begge disse
løsningene vil ha store miljømessige konsekvenser.»
Akvakultur/Havforkningsrapporten 21.
«Laksen er Norges Ikea» sier Solberg. Viktigheten
av landarealet for matproduksjon beskriver Havforskningsinstituttet slik: «Årlig fiskes ca. 80 millioner tonn fisk fra
verdenshavene og det produseres ca. 60 millioner tonn sjømat fra havbruk. Dette
utgjør allikevel mindre enn 10 prosent av menneskehetens konsum av mat;
til tross for at produksjonen av planter i havet er like stor som
planteproduksjonen på land. Det vil bli en utfordring å utnytte havets matressurser
bedre enn det vi gjør i dag, men det må skje på en bærekraftig måte.» («Næringspyramiden
i havet» av Svein Sundby, 19.03.14) Dette vet fagdepartementet til
statsministeren.
I tillegg bør en Statsminister huske
barnelærdommen sin at «Stort sett kan man si at for hvert ledd i næringskjeden
eller næringsnettet «tapes»
ca 90 % av energien. Grovt regnet betyr dette at 1 000 kg planteplankton vil
kunne gi 100 kg rauåte, som kan gi 10 kg krill, som kan gi 1 kg lodde, som
igjen kan gi 0,1 kg torsk.» (Store Norske Leksikon) Det er da selvsagt best
ressursmessig om vi mennesker spiser mat så langt ned i næringskjeden som mulig
– da får flere mat, i dag sulter 1 milliard mennesker – mens mange nordmenn
sliter med overvekt!
Å fortsatt spille russisk rulett (svært
aktuelt ordtak om dagen) bør vi slutte med. Norge har ingen beredskapslagring
av mat, ingen beredskapslagring av drivstoff til landbruksredskapene (vi har 2 sårbare
oljeraffinerier som kan settes ut av drift på 1 minutt), ingen reservedelslagre,
lite kunstgjødsellagre etc etc Vi trenger altså bl.a. beredskapslagring av mat
for 12 mnd, drivstoff og reservedelslagre for landbruket, tilgang på mer av
grasressursene som ligger ubrukt (tilsvarer ca 800 000 daa kornproduksjon –
utfordringene for mye av dette er bl.a. rovdyra som gjør det vanskelig å
utnytte), økt nydyrking og drenering av eksisterende arealer. Det finnes habile
fagfolk som kan dette i flere departementer, men de forteller meg at de slipper
ikke til med kunnskapen sin!