Vårt Land med noe historieløst oppslag?

 


Av Jørgen Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no – 02.11.14

 

Fra en kjenning har jeg fått noen eksemplarer av Vårt Land (VL) som absolutt ikke overbevisste meg om Oslopressas historiekunnskaper. VL var datert  18. oktober d.å. og den inntatte artikkel skrevet av Caroline Teinum Gilje. Her dukker den ene merkverdigheten etter den andre opp:

 

  1. Fra topp til bunn av siden troner den store statuen av Olav Tryggvason høy og mektig i sentrum av Trondheim torg. Men VL forteller oss at: ”Olav den hellige troner over Trondheim torg” og på tross av at det står på bunnen av sokkelen – riktignok noe svakt: Olav Tryggvason. Men selv om man ikke kan lese, burde man vite.

  2. Så starter teksten med at ”dåpen gjorde at Norge ble en del av Europa” og fortsetter noe lengre ute med den gamle katolske håpløshet: ”Dåpen i Rouen var begynnelsen på slutten - -”. Jammen Snorre sier da at Olav Den hellig ble døpt i Norge og Olav Tryggvason stod fadder til han. Og det var Olav Tryggvason Olav den hellige drømte kom til han ved innseilinga til Middelhavet på vei til Jorsal – og ba han snu og reise hjem og ta over Norgesarven. Dessuten orienterte Norge seg i øster- og vesterled. Bare les nevnte litteratur. (Du finner mer stoff her.)

  3. Og så får vi opplyst at ”Når landet ble kristnet på den tiden, ble de en del av Den katolske kirke.”  Jasså, da har man tydeligvis ikke lest hverken Snorre, Titlestad, H. Tjønn og Heyerdahl hvor de fleste mener at kristningskongene – hvorav Halvdan den svarte var den første – stammet fra Sigtuna, æsene som kom fra Kaukasus i flukt for romerne som trengte fram rundt år 400. Da romerne marsjerte nordover fra Rom på 6-700 tallet – hadde selvsagt ikke nordboerne noen hær å stille opp av betydning. Men de var dyktige sjøfolk og geriljakrigere. Båten kunne ta rundt 100 mann, stakk bare ca 1,70 m ned i vannet og kunne ligge i åpent hav i ca 40 døgn. De seilte opp de store elvene og falt i ryggen på romerne som de aldeles ikke likte og tilførte de store bremser på deres fremrykking mot Norden. Kong Knut, var katolikk så vidt jeg husker – og mobiliserte mot Olav den Hellige – og fikk han drept i 1030. Tore Hund angret bittert og reiste i botsferd til Jorsal, døde og ligger begravd der. Og det var ikke lenge før trønderne forstod bommerten, og reiste i østerled og hentet hjem Olavs sønn, Magnus den gode. Bjørnson er nok langt bedre informert om kristningskongenes holdning til Rom enn denne siden av VL for han synger: ”- fra det høye Sverre talte, Roma midt i mot.”
     
  4. Om kristningskongenes betydning for demokratiet kontra det oppskrytte synet på arven fra Helles, anbefales prof. Titlestad til grundig studium. Vikingene bygde gode rettssamfunn på basis av tingssystemene sine.