Spiser du kylling?
Av sivilagronom Lars-Arne Høgetveit,
i www.Kommentar-Avisa.no – 08.09.14
For få år siden var det ikke slik i Norge som
beskrevet her:
«Enn så lenge har vi klart å sanere bort den resistente MRSA-bakterien i
svineproduksjonen. Men det er resistente bakterier i annenhver kalkunfilet,
ifølge Anne Margrethe Urdahl ved Veterinærinstituttet. Hun forsker på
resistente bakterier og antar at forekomsten er høy også i kylling. Hun sier
til Dagens Næringsliv at når hun selv skal steke kylling, fisker hun fileten
opp av pakka med en gaffel og legger den rett i panna.» (Kilde: «De farlige
bakteriene» av Kari Gåsvatn, Nationen 22.08.14) (Understrekning av red.)
I ett kompendium på Norges Landbrukshøgskole fra omkring 1980 sto det å
lese at den mest effektive måten å hindre inntransport av smitte, som vi
her i Norge var forskånet for, var å hindre import av bl.a. livdyr. I Danmark
leser vi nå at 4 dansker siden 2012 har mistet livet fordi de spiste
bakterielt-multiresistent (MRSA-bakterier) infisert svinekjøtt – og muligheten
til å bekjempe infeksjonen med antibiotika er sterkt redusert.
Utviklingen fra ikke resistent bakterie til
multiresistent bakterie bunner i at matprodusentene får for lite kroner per kg
kjøtt og dermed har de ikke råd til at grisen blir syk. Dermed brukes
antibiotika i vann og fòr og sakte men sikkert utveksles (horisontalgen-overføring) resistentgenene
slik at mennesker i en del tilfeller kan miste livet. Og disse
bakteriene kan også smitte mellom mennesker! Forbruker som her
betaler for lite for kjøttet er altså medskyldig i egen sykdom og staten
som gir uholdbare rammebetingelser for nasjonal matproduksjon er det samme.
Samtidig reiser vi verden rundt og møter alle typer bakterier og virus!
Jakob Møller-Jensen forklarer oss her mer om
antibiotika resistente bakterier:
Angreb fra mikroverdenen - Jakob Møller-Jensen)
Mer om bakterier og virus finner du her oppdatert av Henrik Westh, professor, overlege, dr.med., spesiallege i klinisk
mikrobiologi:
Bakterier og virus.
Tiltak på kjøkkenet
I noen korte setninger skal vi nevne noen hygieneregler:
Hjemme i det norske kjøkken blir vi nå tvunget til å heve mathygienen betydelig
og vokte oss vel for å blande kjøkkenredskap og skjærefjøler når vi tilbereder grøntprodukter
og kjøtt. La en del av redskapen gå rett i oppvaskmaskinen og unngå å smitte ned
håndgrepet på oppvaskmaskin, skuffer og skapdører under matlagingen! Regelmessig
vasking av de samme håndgrepspunkter er viktig.
Gjennomstek alt kjøtt (nok varme over tid!) og bruk den samme stekespaden i samme
stekepanne under hele prosessen. Og så skal vi ikke glemme at det er forskjell
på hvilke kjøttslag som har størst risiko for slike bakterier og det er også fremdeles
stor forskjell på hvilke land råvarene kommer fra, MEN gode vaner fungerer både
på smittet og ikke smittet kjøtt og vi vet ikke alltid hva som er hva!!! Bladgrønnsaker
har man undersøkt og konkludert med at mer enn 95 % av bakterier blir vasket av
ved å skylle med rennende rent vann. Men, det er også fornuftig å skylle andre
grønnsaker, før en skreller og kapper dem opp.
Kluter til rengjøring på kjøkkenet må man også tenke grundig gjennom hvor brukes
og når de skal rett i vaskemaskinen. Kjøkkenhåndklær er også viktig og ikke
bruke feil for der er alle innom og tørker seg - det innebærer at en skal vaske
seg grundig med såpe og varmt vann før en tørker seg og håndkle bør byttes ut
relativt ofte.
Kombinert med god håndhygiene gjennom dagen og økt fokus på hvor en kan spise
ute, har man i hvert fall økt den forebyggende hygiene-tenkningen og praksisen,
slik at risikoen for alvorlige infeksjoner reduseres. Og i sammen med en
regelmessig livsførsel og nok søvn, slik at immunforsvaret er i god funksjon, kan man møte hverdagen
noe enklere.
Saken er at det ikke lenger «bare» er de med redusert immunforsvar som barn,
syke, gravide og gamle som er mest utsatt for bakteriefloraen rundt oss – FOR når
multiresistente bakterier kommer oss nærmere da bør vi alle være godt forberedt
for da hviler kroppens forsvar i betydelig grad på kroppens eget immunforsvar!