Opprett
ett Ressurs- og matberedskapsdepartement
Av sivilagronom Lars Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no - 07.04.14
Til Regjering og Storting
Under ser dere:
1. Verdenskart over hvilke
land/unioner som eksporterer/importerer korn. (få land har noe å eksportere og ku 10 % av produsert
kvanta eksporteres)
2. Hvilke avlinger i
kg/hektar som ulike regioner/land får. (Norsk hveteproduksjon ligger rundt 4000 kg/ha.)
Kilde:
www.blackseagrain.net
3. Verdens kornproduksjon,
forbruk og lagerbeholdning. (Har lagerbeholdning til ca 80 dg, men tallet er litt
underlig når vi vet at ca 1 milliard
mennesker sulter - dvs 1 av 7
mennesker.)
Kilde:
www.fao.org
Her er en mer omfattende oversikt fra FAO: http://www.fao.org/worldfoodsituation/csdb/en
Da tenker jeg i min verden - hvorfor
har Norge ikke satt i gang med storsatsing på å utvide sine matproduserende
arealer.
Vi kan nydyrke 5 mill+ daa, vi kan satse maksimalt på grøfte våre mange dårlig
grøfta jorder, vi kan forhåndslagre korn
for 12 mnd, vi kan bygge gode lagre av reservedeler for landbruksredskaper, vi
kan lagre desentralisert diesel for 2 sesonger
jordbruksproduksjon og vi kan lagre såvarer for beredskap.
Vi bør opprette et eget Ressurs- og matberedskapsdepartement.
Vi kan til slutt høre på de varsler som nå kommer hver dag om at verden, inkl
Norge, går inn i en matvareknapphets situasjon.
Aftenposten advarer!: http://viken.lr.no/nyhetsarkiv/2014/22165
Finnland handler!: http://viken.lr.no/nyhetsarkiv/2014/22061