Humanistene misunnelig på salmesang!

 


Av Jørgen Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no – 08.12.14

 

Lars Gule er ikke glad for 60 timers salmesang som frydet norske hjerter. Han vil: – Gi oss livssyns-minoritets-maraton!  Humanetiker Lars Gule reagerer sterkt på NRKs salmesending.” sier han til Vårt Land nett. Ikke rart han blir sur når han ser slik en massemønstring av enkeltpersoner, kor etter kor som stiller opp i kirkene og synger av hjertens fryd, og over 2 millioner strømmer til apparatene for å synge med. Og dette foregår i stor utstrekning i Hellig Olavs stad med Stiklestad i nærheten hvor de år etter år spiller ”Spelet” som samler tusener om den kristne rettsarven som humanistene – etter min mening – river på harde livet. Men det lykkes ikke helt å ”hjernevaske hjertene.” Da kan man ikke holde seg, men bryter ut i det overfor siterte.

 

Da undres man over at man i disse juletider ikke kan ”hoste opp” en Bach eller Händel (Messias) i humanistenes rekker – sistnevnte med det mest inspirerte av alle verk til Guds ære (Solås). Og hør nå noe som må lyde aldeles forferdelige i humanistenes ører. De to nevnte giganter var født i det samme år i det samme kjerneområde for lutherdommen! I 1742 ble Messias uroppført i Dublin og er siden sunget og spilt over den vide jord til d.d. – og synes ingen ende vil ta. Verket taler til hjertene og gir dem noe fra himmelen – som aldri Gule kan forstå, men folkemassene samler seg det gode, mettende og salmesangen. Da er det nok ikke greit å var humanist av humus.

 

 

* * * * * *

 

Tillegg:
Her
kan du lese hele historien av Stefan Zweig om da Hàndels Messias verket ble til i Guds inspirasjon: Georg Friedrich Hàndels oppstandelse.

Her er hele teksten: Tekst Hàndels Messias

Og som en kuriositet kan verket selv i et kjøpesenter rett før jul gi stressede folk en tenkepause i nærkontakt med Den Hellige med Hans tekster fra Bibelen: Christmas Food Court Flash Mob, Hallelujah Chorus