Atlanterhavspakten, til NATO og Stoltenberg

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no - 24.03.14

Verden går videre heter det, og man kan gjerne føye til at den fjerner seg fra sine fundamenter. Så og med Atlanterhavspakten som ble startet mellom de to protestantiske land England og USA på Prince of Wales i Nord-Atlanteren i 1941.

Det var de aldrende statsmenn Roosevelt og Churchill som drøftet og skrev under og avsluttet med stor Gudstjeneste på dekket ved avsluttet konferanse.  En av salmene de sang var: ”Fremad Kristi – ”* (du hører opptaket i linken fra 4:00 minutter) og begge var dypt beveget.

Ved bombingen av Pearl Harbour 7. des. 1941 begynte de to protestantiske rikene sitt voldsomme oppgjør med de katolsk – fascistiske rikene og etter hvert aksemaktene.

Churchill var endog sionist og hadde et fundamentalistisk syn på Skriften. Han holdt sin store tale til Kongressen og avsluttet med følgende ord, fritt etter minnet: Tilgi at jeg sier det, men det som gleder meg mest av alt er at de Forente nasjoner - forenet som aldri før – har trukket frihetens sverd og kastet skjeden bort. Kongressen reiste seg i stormende bifall. Nå var de to rikene forenet i en kamp på liv og død, men med all den ”kraft Gud kan gi oss” som Churchill uttrykte det.

Men så begynner ødeleggelsen også av denne protestantiske stridsmakt – som igjen og igjen hadde nedkjempet galskapen fra Kontinentet. En brite skrev for mange år siden at bl.a. tyskerne hadde startet 5 stor kriger i nyere tid - så det så ut som ”krigsinstinktet måtte svies ut av dem.” Vel det skjedde kanskje ved den forferdelige bombingen og landgangen på slutten av v.k. 2 med 25 millioner mann under våpen før freden!

 

Men ikke lenge etterpå begynte man å innlemme andre – ikke protestantiske nasjoner med andre rettsgrunnlag - i pakten, bl.a. det katolske Spania til Olav Valen-Sendstads høylydte protester. Og siden har man innlemmet det ene landet etter det andre med forskjellige ideologier og rettsbasis – og blir mer og nærgående mot det gamle Russland som aldeles ikke er ”mors beste barn” – men som har svært vonde opplevelser med det katolske Europa – ikke minst i siste verdenskrig.

 

Og nå foreslår en vingelede Obama at Stoltenberg – fulgt opp av Merkel at skal ta over ledelsen av NATO – en mann som – etter min mening - står meget fjernet og tilsvarende svakt i forhold til de som startet Atlanterhavspakten og dens basis. Slikt blir det lite slagkraft av i et evt storoppgjør. Obama har dessuten snart mer enn nok å gjøre med åpningen av den ”Nordiske kanal” i Finnmark og Kola mot Russland om verdenssituasjonen spisser seg ytterligere til. Se nylig publiserte artikler på Norges Kommentar Avis. Les så klippet under fra VG.:

 

- Obama har foreslått Stoltenberg som NATO-topp

Jonas Gahr Støre kan seile opp som ny Ap-leder om Stoltenberg får toppjobben i NATO.

Karen Tjernshaugen Oppdatert: 19.mar. 2014 10:14

– Det er hyggelig å bli nevnt i denne type sammenhenger, men det betyr ikke at jeg bekrefter noe kandidatur, sier Stoltenberg tirsdag. Sent tirsdag kveld skriver VG at Ap-kilder bekrefter at USAs president Barack Obama har foreslått Jens Stoltenberg som ny toppsjef etter Anders Fogh Rasmussen. Aftenposten har også egne kilder på at både Obama og Tysklands Angela Merkel støtter Stoltenberg. Ny generalsekretær skal trolig være klar til NATO-toppmøtet i september.”


* Churchills forklaring på valg av sang ombord på Prince of Wales i 1941:
We sang "Onward, Christian Soldiers" indeed, and I felt that this was no vain presumption, but that we had the right to feel that we serving a cause for the sake of which a trumpet has sounded from on high. When I looked upon that densely packed congregation of fighting men of the same language, of the same faith, of the same fundamental laws, of the same ideals … it swept across me that here was the only hope, but also the sure hope, of saving the world from measureless degradation.  —  Winston Churchill
(Kilde: http://houraney.com/2012/11/12/a-new-beginning-part-2-onward-christian-soldier )