Landgrabbing


Av Lars-Arne Høgetveit
, i www.Kommentar-Avisa.no – 09.11.2011

Norges Kommentar Avis har i flere artikler omtalt det begrepet som heter landgrabbing og som er et relativt nytt ord for de fleste av oss, slik det er brukt i nyere tid. Jord kjøpes til spottpris av internasjonale aktører og småkårsfolk og bønder mister sitt levebrød – jorda – og maten blir eksportert ut av landet og til land som ikke klarer å produsere nok på egen jord eller som driver og bygger seg opp matvarelagre. Alternativt trekker en store pengesummer ut av landet ved å selge maten som u-hjelp etc.
I den eksterne linken nedenfor vil du i løpet av drøye 55 minutter i dokumentarform få et meget godt innblikk i hva landgrabbing er for noe og du vil se at det globale råvaremarkedet for mat er så turbulent at i perioder er det vanskelig selv for nasjoner med stor kjøpekraft å få tak i nok mat på det internasjonale markedet. Det siste er en av de sterkeste drivkreftene bak denne galskapen som sprer om seg på til nå 20 millioner haa (20 x Norges jordbruksareal) og oppkjøp av slik jord øker sterkt fra år til år.

Ingressen til dokumentaren «Jorda til salgs» er følgende:
(Planet for Sale) Dokumentar. Et gigantisk monopolspill er på gang. Den økonomiske krisen og mangelen på mat har ført til at land som Japan, Kina og Gulf-statene prøver å sikre seg dyrkbar jord. Banker og investorer ser også på jordbruksland som attraktive investeringsobjekter. Hvilke konsekvenser får dette for småbønder og fattige land?

http://tv.nrk.no/program/koid23008611/jorda-til-salgs
(ekstern link, tekstet på norsk 1 minutt uti filmen. Linken ligger åpen i Norge til 31.08.2014.)