”Trekanter” – og ”stilling 1 og 2”

 
 

 


Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 11.11.10

 

For mange år siden og som student ved Universitetet på Ås – innfant jeg meg en kveld i Studentsamfunnet i Oslo for å overhøre en debatt mellom Per Lønning og helsedirektør Karl Evang om: ”Sexualebudskapet 30 år etter”. De skulle debattere resultatet av Evang`s sexualopplysning gjennom tiårene. Det ble en selsom forestilling hvor ungdommen viste sterke takter til sunnhet i forhold til den noe brutale og grovkornede Karl Evang – som langt fra doserte noe godt budskap – men var såpass grovkornet at han ble pepet og buet og trampet ut av studentene, mens Per Lønning fikk stadige klappsalver.

 

Evang – som den ihuga sosialisten han var – drev da i den samme ånd som nå og skulle opplyse folk langt ut over det som burde beskyttes av bluferdigheten og som de unge kunne glede seg i sammen med et sunt romantisk kjærlighetsforhold som kunne ende i et godt livsvarig ekteskap med kjærlighetsliv i ”et kjød”.

 

Evang hadde jo lenge drevet med dette ”frigjøringsarbeidet” i skrift og tale. Bl.a. hadde han fremmet et forslag til liberalisering av Straffeloven m.h.p. fosterfordrivelse. Det skulle opp i Stortinget 9. april 1940, men da fikk de annet å tenke på.

Han var vel også med i den radikale gjengen rundt Bråtøy, S. Hoel, W. Reich og mange andre som drev på med denne ”frigjørende” folkeopplysningen sin. Mye av det samme grapset som man visstnok serverer også i dag som hjelp til frigjøring osv. osv.

Jeg husker en ungdom i den tiden som skrev. - Her gikk jeg langs stranden en kveld i måneskinnet og holdt min kjære i hånden i en romantisk stund – og så hadde denne Evang plumt kommet med sine opplysninger ”stilling 1 og 2” og ødela alt.

 

Fra sikker første kilde har jeg opplysninger om hvor rasende Evang ble da hans syn ble sanert ut av en sosialmelding som skulle fremmes for Stortinget. Øynene hans ”skjøt lyn”, fortalte min kilde. Det sier jo litt om engasjement og ånd.

 

Nei, dette hadde nok da – og også nå - helt andre hensikter enn å opplyse og frigjøre folk. Det man var ute etter, var å forføre folk, som ideologiene alltid har vært ute etter – og særlig å ødelegge noe av det mest sentrale, fine og livgivende i menneskelivet – et fint og godt og trofast forhold mellom mann og kvinne. Raserer man det – lager man kriser som raskt kan krisemaksimeres og kjøre hele samfunnet i den retning de ønsker – og det blir ikke et samfunn med den rette frihet og orden ut fra Bibelens menneskesyn – men noe helt annet som raskere og raskere utvikler seg mot det totalitære og onde samfunn som ingen bærekraft, rettferdighet og kjærlighet har. Dette er velkjent! Det blir dessuten både barnløst og kvinneundertrykkende. Hitler pøste porno inn i Polen for å svekke det, før han angrep!

Det er dette NRK – etter min mening - driver på med nå – om de skjønner det eller ikke.