Julestemning eller juleglede?

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 17.12.10

 

 

Hører stadig rundt meg hvor viktig det er med lys, glede, god matlukt og musikk for å komme i julestemning. Vel og bra, men blir det bare med det – forfeiler vi julas innhold fullstendig – og kommer ut på andre siden av jul - kanskje noen kilo tyngre og med mange ting – men like tom innvendig som vi gikk jula i møte. Kanskje oppleves den enda tommere - for når alt stilner av, så oppleves det fort dobbelt tomt.

 

Men hadde man forberedt jula med sikte på at Gud viste en slik kjærlighet til den fortapte verden - som hadde det mørkt inni seg og med en enda mørkere fremtid - om ingen Frelser var kommet til verden etter Guds løfter helt tilbake til 1. Mosebok 3,15. Løftet som var lovet igjen og igjen – ikke minst hos Esaias – helt til Maria fikk englebesøk og ble en villig Herrens tjenerinne. Besvangret ved Den Hellige Ånd kunne Gud gjennomføre Sin store frelsesplan ved å inkarnere (ikjøte) sin egen Sønn slik at han ble født av en kvinne og var en Menneskesønn helt fra starten av og gikk gjennom hele livet – prøvet i alt – dog uten synd.

Det gir virkelig grunn til en stille og dyp glede – som av hjertet kan lese Juleevangeliet når julaften kommer – og videre utover i jula lese de mange tekster i GT som peker fram på Han som bar all verdens synd – også mine – og bekjempet den første Adams fall og død – ved å overvinne døden i Sin oppstandelse – og ga oss barnekåret og Den Hellige Ånd som døgnet rundt kan sukke: Abba Far og bli hørt i himmelen hos Han som nå lever for å gå i forbønn for oss dag og natt. Han har dessuten lovet å komme igjen – hvilken dag vet Gud alene – men nå kommer Han som Konge og frir oss ut. Det gir juleglede og også den rette stemning som ikke trenger ytre stimulans som mange må til med i dag.

 

Det er store ting som vi leser om og synger om i jula, bare vi tenker og tror rett.

For:

”Glede uten Gud ei finnes,

uten Gud ei finnes fred.

Tom den glede er som vinnes

om man glemmer Gud derved.”