I kamp mot djevel, gamle Adam og verden

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 10.12.10

 

I C. Fr. Wisløffs  andaktsbok ”Daglig brød”, Lunde finner vi denne meget realistiske og nyttige andakt på 22. november. Ikke minst er det avsnittet som er sterkt uthevet toppaktuelt for oss som lever i en tid hvor totalitære ideologier har skaffet seg makta – og bruker den slik at de totalt forandrer rettskilden og hva som er rett og galt og tvinger alle inn i sin livsstil. Dette kan vi ikke tilpasse oss, derfor er det viktig å lese dette grundig.

 

”Vær edrue, våk! Deres motstander djevelen går omkring som en brølende løve, og leter etter noen han kan sluke. Stå ham imot, faste i troen! For dere vet at deres brødre rundt om i verden må gå igjennom de samme lidelsene.” 1. Petersbrev 5, 8f Djevelen har vunnet en stor seier i våre dager: Han har klart å få mange mennesker til å tenke at han ikke er til. Bedre muligheter for å føre folk i fortapelsen kan han ikke få: De fleste skjønner ikke at fristelsene kommer fra en åndsmakt som vil dem ondt.

Men også de kristne kan trenge å våkne opp, så de ikke glemmer den onde fiende. Altfor ofte går kristne mennesker i halvsøvne, og er ikke klar over den fare som lurer på dem. Djevelen har svoret at han skal føre oss til helvete. Glem ikke det! Vær edru, våk!

 

Djevelen kan komme på forskjellige måter.

Ofte kommer han som en lysets engel. 2 Kor 11,14. Han kan lokke med vrang lærdom og ubibelsk forkynnelse, og han kan få det til å se ut som bibelsk sannhet. Å ja, vi må være våkne. Vi må be Guds egen Ånd veilede oss til sannheten! Ordet.

Men andre ganger kommer han som en brølende løve. Her sikter vel Bibelen helst til forfølgelser for troens skyld. Da er djevelen ute med sitt spill, da ligner han det farlige rovdyr med det skremmende brøl, som nok kan få en til å skjelve.

 

Politiske systemer av forskjellig slag opptrer i dag som redskaper for vår motstander djevelen. I våre dager er politiske diktaturer ikke tilfreds med at menneskene yter dem passiv lydighet og ikke gjør oppstand. Nei, nå vil de forme menneskenes tanker og vilje; du skal både tenke og si det som den politiske ideologi legger frem for deg. Det er ikke tillatt å ha andre meninger, en skal vær så god mene det som ideologien foreskriver. Hvis ikke en gjør det - ja, da j kommer straffen.

Stå ham imot, faste i troen, sier Guds ord. Ja, for det er mest av alt troen det står eller faller med. Djevelen legger alltid an på å ta fra oss troen. Han vet at han vil tape, så lenge troen på Jesus får herske i hjertene. Men blir troen rokket, da har han lett spill.

Alt dette må vi være klar over på forhånd, vil Guds ord si.

Du vet ikke når prøven kommer. Men du kan alltid stole på Jesus.

Se alltid hen til ham!