”Det er Norge i rødt, hvitt og blått”?

 
 

 


Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 31.05.10

 

Er det Norge? Nei det er ikke Norge! Det definerer like gjerne flaggene til de revolusjonære Frankrike, og Russland. De har flagg i rødt, hvitt og blått, men det er opprørsstater, antiteistiske stater – ikke ”det fredelige hjørne av Europa” som Norden er med korsmerket i flaggene sine.
Frankrikes dyrkelse av fornuftens gudinne – som de kjørte inn i Notredam og dyrket henne fremfor Gud – førte til at de sekulariserte ”frihet i sjelen, likhet for Gud og brorskap mellom mennesker” til ”frihet, likhet og brorskap”. Fargene var nok der – men det ble blodbad, likeså var menneskerettighetene der som de hadde fått fra den amerikanske ambassadør til Frankrike – Jefferson – men det hjalp ikke stort for KORSET var ikke der.

Nå var det bare det humane igjen – av humus – mold. Av jord var de kommet, til jord skal de bli,-.” Oppstandelsen og himmelen var borte.

 

Norge har de samme fargene, men de males ut i et kors hvor hele symbolet vårt forteller oss at Norge har i over 1 000 år stått under korsets merke, og fargene assosieres til himmelen i blått, hvitt som er renhets farge og omgitt av blodets farge som renser sjelen, velsigner fedrelandet og sikrer det evige liv.

 

Det er ikke Norge i ”rødt, hvitt og blått” og bare det – det er en sekularisering uansett hvor godt det føles. Det vesentligste og identitets-skapende i riktig retning er borte; KORSET. Person-lik-heten blir ikke minnet om den store person vi skal formes i bildet til og en gang bli Han lik: Jesus Kristus og Hans rettferdighet som gis oss i og ved Hans kors. ”Fremad Kristi hærmenn, frem til hellig strid, foran oss går Jesus, som i fordums tid,-”

Er det sant når de synger dette i revyvisen om fargene og glemmer korset:
 
 

”Ja, så hvit som det hvite er sneen
og det røde har kvellsolen fått
og det blå gir sin farve til breen
det er Norge i rødt, hvitt og blått.

 

Han har freidig og lyslugget panne
og en lue i rødt har han fått.
Med en lyseblå tiltro til landet
står vår ungdom i rødt, hvitt og blått”
 

 
Eller:”Et fata morgana i rødt, hvitt og blått.”
”Du skal engang få se gamle Norge
når det flammer i rødt, hvitt og blått.”

 

Så får de synge ”Det er Norge i rødt, hvitt og blått” til en svensk melodi til de blir rød og blå i fjeset, men vi nordmenn glemmer ikke ”det gamle korsets fane” hvor Kristus har malt største delen av flagget vårt rødt med Sitt blod. Sosialisten og langt på vei den revolusjonære kommunist A. Øverland sa nok: ”Stryk kristenkorset av ditt flagg, og heis det rødt og rent. La ingen by deg det bedrag, at Frelseren er født,” , men vi ”vet vår gjenløser lever” og vil gjerne ha Hans merke, en frelst og renset sjel og en blå himmel over vår sjel og vår nasjon.

 

Så vi forsetter å synge ”Norske mann i hus og hytte takk Din store Gud, Landet ville Han beskytte skjønt det mørkt så ut.” og ”Gud signe vårt dyre fedreland” og runder av med ”Gud sign vår konge god, sign han med kraft og mot, Sign hjem og slott! Lys for han med din Ånd, Knytt med din sterke hånd Hellige troskapsbånd Om folk og drott.” Det er Norge det!