Planter 10.500 trær hver dag

 

 

Av sivilagronom Lars-Arne Høgetveit – 03.09.2008

 

I følge Jødisk Nasjonalfond (Keren Kayemet Leisrael, KKL - www.kkl.org.il) har Israel plantet 230 millioner trær de siste 60 år. Landet er i dag ikke større en Hedmark fylke, så da skjønner vi at det monner. I disse ”miljøtider” bør dette være verdt å merke seg! Hvor viktig skog er skjønner vi, om ikke før, når vi tenker tilbake til 2004 da Fredsprisen gikk til Wangari Maathai, fra Kenya, for hennes innsats nettopp mht skogreising for å hindre erosjon og ta vare på regnvannet. Vi skjønner det også når vi ser de store sultkatastrofene som i stor grad skyldes rå avskoging, med påfølgende forstyrrelser i vannhusholdningen.

Det er kjent at Israel har landbrukseksperter som har eller har jobbet med rådgivning i Syria, Jordan, Egypt, med flere Afrikanske land, Kina, USA m.fl. Det er stort behov for denne kunnskapen og Israel sees på som et stort laboratorium, fordi landet innehar hele 5 klimasoner der man nesten direkte kan hente ut forskingsresultater og implantere dem i en tilsvarende klimasone et helt annet sted i verden! Så vidt en kjenner til er Israel et av de ytterst få om ikke det eneste landet i verden der skogen vokser. Det er de siste 60 årene skogplantingen har vært mest intensiv, fra og ha vært svært avskoget i 1948 til i dag. Det var de siste 2000 år som ødela landet – fra et styre med grekere, romere, byzantinere, korstogsfarere, ottomaner og briter – der praktisk talt ingen av dem prioriterte skogreising.

Israels første statsminister David Ben-Gurion sa: ”Om ikke vi overvinner ørkenen, overvinner den oss!” - han var en jordnær mann og da hans statsminister periode var over trakk han seg ”tilbake” som sauebonde i kibbutz Sde Boker, i Negev ørkenen. David og hans kone Paula ligger gravlagt på kanten ut mot ørkenområdet Wadi Zin. Han tenkte symbolikk, men handlet også – slik at en i dag har oppnådd en bedre økologi i området. Men landet er lite og omgitt av store ørkenområder (hvilket selvsagt påvirker makroklimaet i Israel – slik også Sahara påvirker bl.a. land i Europa!), og trenger sårt til mer nedbør likt sine naboland.

Da KKL ble opprettet, var mesteparten av Israel ørken. I tillegg var det områder som plagdes med moskito-mygg og malaria- befengte sumper bl.a. i Huladalen nord for Genesaratsjøen i Nord-Israel. Disse ble drenert for å gjøre jorda klar til landbruk. Ørkenen skulle tvinges tilbake og sumpene skulle opptørkes. Det måtte også kjøpes jord for å bosette og skaffe nok føde til en økende befolkning.

I dag har KKL opparbeidet stor ekspertise på flere områder som for eksempel vannbehandling, miljø, nano-teknologi, skogfornyelse og ørken-jordbruk. De er blant verdens ledende på disse områdene. Eksperter, innen mange fagfelt, kommer fra store deler av verden til Israel for å lære av KKL som driver workshops og andre kurs.
Norge har også gjort seg bemerket og anslagsvis står det i Israel 750 000 ”norske trær” og til og med er skogsområder oppkalt etter Norges konger, i 1962 Haakon, i 1981 Olav og i 1997 Harald. Det er også flere nordmenn som har hatt landbruksfaglige opphold i Israel bl.a. med henblikk på videre arbeid i Afrika for å hjelpe en verden med store økologiske problemer.