Jøder og arabere trenger støtte - ikke forståsegpåere

 

 

Av Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no – 01.09.08

 

Oddlaug og Sverre Ringsby avslutter sine runder i Østlands-Posten (ØP) ikke uventet med svært lite faktaorientert stoff. Oddlaug mener seg ikke misbrukt av NRK til jødehat, men understreker i ØP 26.08.08 til og med om NRKs dekning av ”postkortsaken” at ”Personlig synes jeg at de gjorde det bra”.

På hjemmesiden til NRK ligger postkortet til Oddlaug som avslutter slik: ”Minnene husker vi den dag i dag. Både skolebarna som huker seg sammen og springer over plassen foran fødselskirken og fredssenteret, mens kulene hviner. Likedan barna og de unge i den Lutherske menigheten i Beit Jala som sang: We shall overcome, one day!”. Altså underforstått: Her er jødene problemet og de skal bort fra sitt kjerneland. Betlehem ligger godt innen for det som hette ”Kongedømme av Juda”, altså midt i Bibelhistorien (jødeland-Judea) vi lærte på søndagsskolen!

 

Arabere og jøder lider i dag under mangel på sannhet. Den nære historie er forfalsket og det samme er den eldre. Og Sverre Ringsby får seg til og med til å skrive i ØP 28.08.08 ”Jeg er mer opptatt av at Guds løfter alltid var knyttet til lydighet. De moralske grensene for Israels opptreden er viktigere en forståelsen av de nasjonale grenser”. Det er meget ”vågalt gjort” først å hevde at Guds Ord alltid knyttet løfter til lydighet (hva da med min og din frelse (vi er syndere og ikke lydige mot Jesus! Dette er ikke evangeliet Sverre.) og med jødenes historie – Esaias 43, 8 sier litt om det) og at de nasjonale grenser for Israel er mindre viktig en Israels moral. Uten å kommentere dette i detalj er det tydelig her at en verken har forstått Bibelen og man ser på Bibelen som et skrift som kan fortolkes slik det passer en. Historisk kritisk bibellesning kalles det og er en fagdisiplin blant liberale teologer.

 

Hvordan får man et rettferdig samfunn når rettferdigheten blir subjektiv og ikke basert på Bibels Ord om saken? Både jøder og arabere trenger sårt til støtte – støtte på sannhets grunn – og ikke til forståsegpåere, de skaper større konflikter og forkludrer til og med til evangeliet for både jøde og araber. Det sender signaler til jødene om at en ikke har forstått når Ringsby bruker politiske korrekte ord som ”erobret land” og ”palestiner” – og som jeg viste i innlegget i ØP 27.08.08 så er begge begreper beviselig gale – har man fått med seg det er man kommet langt i en økt forståelse av Midtøsten konflikten. ”Kjærligheten gleder seg ved sannhet”, det bør de som leser ØP i denne saken også merke seg.

 

Så til Oddlaug til slutt: Hvorfor brukes millioner av kroner på et gjerde der 5 % er betongmur? Jo, betongmuren kan man ikke skyte igjennom og dermed treffe sivile rett på andre siden, sivile som bor der eller er på vei i en bil i 80 km i timen. Det er et steinkast fra Beit Jala til jødiske hus (bl.a. i Gilo) og veianlegg. Kanskje et postkort om de arabiske mødre som fortvilet og gråtende ser på at PLO og Hamas henter deres små barn, i deres hjem, til demonstrasjoner i første linje, kommer som en oppfølger?