Selvbildet med Start og Quart

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no - 07.11.07

 

Sørlandet har et svekket selvbilde og har det vondt. Start og Quart ligger med brukket rygg, og det går ut over selvbildet, sies det på Sørlandssendinga i dag.

Tenk det! Selvbildet forankret i slikt. For en identitet og person-lig(k)het å knytte sitt selvbilde til. Det er noe å ha sam-vit sammen med. Men det må jo være noe i det – siden Kristiansands ”flaggskip” ordfører Skisland (KrF) trekker seg tilbake til – ja, nettopp, direktør for Start. Da er det noe riktig nyttig symbolsk i at Start også ligger med ”brukket rygg” og Quart lider samme skjebne.

Det kan tjene til en viss oppvåkning for at Bibelbeltet kan slutte å hylle den galskapen som hyller bibelbrennigen og offentlige såkalte ”stunts” på Quarten. Kanskje man igjen kan vende seg til Bibelen og skaffe sin identitet og person-lig(k)het, sitt selvbilde fra de kildene – som man gjorde det før, da man bygde Sørlandet til et godt sted å leve og bo.

Kanskje man igjen kan få tak i fordelen med å ”være lykkelig som liten, de fleste gikk det ille som større være ville” – og droppe ”dansen rundt gullkalven” som nok er en sentral størrelse i vrælet fra Quarten og Starts stadion. Markedskreftene har fått seg en kilevink, og noen av oss sørger ikke over det.

 

For øvrig slutter jeg meg til Sigrid Undsets utsagn da hun ble vist utover Gamle Staden i forbindelse med at hun fikk Nobelprisen i litteratur i Stockholm:

”Jeg liker ikke byer jeg.”

Trygve Haugelands bestemor fra Lyngdal var inne på det samme da hun hadde vært i Oslo en tur: ”Det var nå ei skikkelig steinrøys!” Selvbildet trenger tydeligvis nye rammer for dannelsen av selvbildet på Sørlandet.