Peer Gynt - hvem var han?

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no02.04.07

 

Ja, hvem var denne figuren Ibsen skapte og som rager så høyt i norsk kulturliv i dag? Man vil kalle en ny moderne skole i Osloområdet etter han. Heldigvis har elvene vett nok til å forstå at denne troløse sjarlatanen ikke egner seg som navn på skolen de skal gå på. Dessverre forstår ikke mange av den voksne garde det.

Og så kry er ”kultureliten” av denne merkelige fremtoning at de endog sløser bort millioner på en oppsetning foran pyramidene i Egypt!

 

Men hvem var han egentlig? Var han en sann avbildning av Ola Nordmann, diktet med Ibsens mesterlige hånd – eller var han noe helt annet.

 

En som virkelig kan svare på det - er Norges fredsforhandler i Karlstad, vår første utenriksminister og Kirke- og undervisningsminister fra 1915-1920: Jørgen Løvland. Han sier i et stort foredrag holdt i Oslo om ”Nasjonale spursmål” i 1904 følgende om skuespillet ”Peer Gynt” av Henrik Ibsen. Han setter først stykket inn i rammen av de store tanker man hadde om skandinavismen på den tid – det som jo stod mot den nasjonale kristne tenkningen han ville stå for. Man siktet seg inn på ”det treenige Norden.” som da skulle være ”det store fedrelandet”.  Og så sier Løvland:

Nokre av dei beste mennene vaare ligg enno og baskar uppi denne ”nordiske einskapstanken.” Verst var det ei stund med Ibsen. Han sat fleire aar og ”brandad og g(r)ynta mot fedrelandet”, som Vinje sa det. ”Peer Gynt” er fødd av harm yver, at Norig vilde vera for seg sjølv og ikkje hjelpa Danmark i ufreden i 1864. Det var trollet, som var ”seg sjølv nok”, og det norske maalstrævet var den galskap som han fann maken til i daarehuset i Kairo”. Så langt Løvland.

 

Dette minner meg om da Falkberget gjorde dugelig narr av Ola Nordmann som ble storkar i jobbetida med spekulasjoner og raske penger. Falkberget hadde og har utvilsomt rett. Vi trengte og trenger denne kraftsalven for å komme ned på bakken igjen om ikke et dugelig krakk skal få oss ned.

Ibsen er mer finurlig i sin uthegning av Ola Nordmann på et annet område – men han har ikke rett. Og det er ganske fabelaktig at vi lar oss representere av denne sjarlatanen både i inn og utland. Men kanskje det passer godt i en tid som er villig til å oppgi nasjonalstaten og Grunnloven – til fordel for internasjonalisering og globalisering på like sviktende grunnlag som Peer Gynt!

 

Det er vel ikke mer enn rimelig at den avkristnede og overfladiske tidsånd som i dag styrer Norge - trykker ”Peer Gynt” til sitt hjerte og setter sin ære i sin skam og gjør det til sitt ”varemerke” som de skal selge Norge med rundt om i verden og prege etterslektas utdanning.

Det er kultur som man tydeligvis mener er det gamle Norge og vår tusenårige nasjonale reisning verdig!