Den åndelige verden og katastrofer

 

 

Av Jørgen Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no05.09.05

 

År 2005 synes å bli det man på latin kaller anno horibilis – et forferdelsens år! Katastrofene begynte allerede 2. juledag (rett før nyttår) med tsunamien – og den kom på de fleste som ”julekvelden på kjerringa”. For Norges del er det slått ettertrykkelig fast i en egen granskingsrapport med Røinås i spissen. Vår beredskap ble avslørt – ikke minst U.D. – på en meg ubehagelig måte. Men for oss som har fulgt med, og prøvd å ha et visst fokus på og advart mot denne globaliseringsiveren som regner med ”fred og ingen fare” med full internasjonalisering - har ikke kunnet unnlate å se at samtidig bygges hele vår beredskap ned. Forsvar – ikke minst – HV og hæren er svunnet inn til bortimot null. Landbruket kveles sakte og kornlagrene er vekk. Medisinlagrene går samme veien, samt gjærproduksjon og en rekke andre fabrikker og produksjoner som vi er avhengig av i vår hverdag.  

Og bakenfor all denne farlige overfladiskheten med hensyn til en lovgivning og livsstil som bringer velsignelse eller forbannelse, ligger åndens verden som for dem synes nærmest fraværende. Og går man inn i Bibelens historie, profetiene og vår egen historie – så synes alt dette å være noe en helst vil glemme. Det er passè og helt uaktuelt i vår utviklede og moderne tid.

En minnes Øyvind Andersens ord om at ”moderne” er et djevelens ord – altså forføreren og løgnerens ord. Derfor undres en mange ganger hva som kommer til å skje med Norge med et kirkeliv som preges av dypt frafall, en lovgivning som har legalisert store folkesynder og et forhold til Guds folk som er preget av svik og aggresjon.

 

Men mens en prøver å kaste noen lysstreif inn i våre norske forhold – kan en ikke unngå å se utover det globale bildet – og prøve å trenge inn i de dypeste årsaker til at det går så galt. De årsaker som ikke er lett tilgjengelig, fordi vi er mennesker og bare Gud er Gud som har den fulle oversikt og de fullkomne svar. Men på den andre siden har han åpenbart for oss en rekke sammenhenger og bedt oss om å legge merke til ”hvordan det går eder”. Han har også fortalt oss en god del om hvorfor han knuste store riker før i historien. Vi kan bare lese om Babel, assyrerriket, og flere av de andre store rikene – samt Israel når de vek av fra Herrens Ord – bort fra velsignelsen og under dommen. Det gikk galt og forferdelig galt.

Tilbake til tsunamien så pekte vi i en artikkel på flere mulige årsaker, i landene rundt det Indiske hav, som kunne være årsaken til at de fikk disse forferdelige hendelsene. Flodbølgene rammet noen av de verste muslimske områder med titalls år med borgerkrig som ingen ende syntes å ta. Vi har konebrenning – riktignok forbudt – men likevel praktisert - i det hinduistiske India, Somalia er blitt ett lovløshetens ”rottereir” for lovløse bander og ikke minst er Thailand og Sumatra blitt et forlystelsessted av verste slag for nordboere og mange europeere. Så smalt det og masse av disse kreftene ble bokstavelig talt vasket bort.

 

Hva så med Sydstatene i USA hvor Katrina rammet så grusomt?

Ja, det er for det første det berømte Bibelbeltet med Sørstatsbaptistene hvor også Billy Graham hører til.

Men for det andre er disse områder fra kysten og innover langs Missisippi med New Orleans  kjerneområder for inntransporten av negerslaver fra Afrika til USA. Derfor er ca. ¾ av befolkningen negere – noe som man påberoper seg nå – nemlig at det hvite USA ikke bryr seg om å redde den slags folk. Folket er dårligere utdannet og fattigere enn det meste av folket ellers i Sydstatene og USA.

Og for det tredje er det områder med en meget tvilsom forfallskultur. Avisen Fædrelandsvennen var på reportasjetur der i april/mai, så slo Katrina til, og den 3. september 05 slår de stort opp på forsiden: ”Festen er slutt i New Orleans”. Og i et stort tosiders oppslag inne i avisen begynner de med: ”Først kom synden til verden. Så kom jazzen. Og i New Orleans inngikk de et stormende samboerskap. Aldri var det stille i verdens heftigste partyområde.” Nå gråter byen og likene flyter i gatene mellom slanger, alligatorer og haier samt druknede bygninger – et senario av de verste.

 

De skriver videre: ”I dag gråter vi for byen som ved forrige århundreskifte ble betegnet som USAs bordellhovedstad. Da lå horehusene tett i tett i strøket som het Storyvill, og der voks den begavede guttungen Louis Armstrong (1901-1971) opp blant horer, halliker, brennevin, jazzrytmer, spektakulære begravelser og voodoo-ritualer.” Her finner de ”The French Qarter, det helt unike området som gikk til angrep på alle våre sanser samtidig. Som fasinerte oss, beruset oss, forhekset oss og som nektet å slippe oss før døgnet raste heftig og svett mot slutten og den siste sugende trommehvirvel satte punktum.” ”Velkommen ble vi ønsket av innkastere foran strippstedene, til både topless og bottomless, det var bare å velge,-

 

Aftenposten har samme oppslaget den 3. september 05. Det forteller jo det meste! Og når man så føyer til det utenlandsk presse forteller om spillecassinoer langs store deler av kysten – som nå er vasket bort og på havet – eller tømt for innhold av monsterbølgen – da skal det mye til for at man ikke skal ane at denne katastrofen har uhyggelige doms-overtoner alà Sodoma og Gomorra.

 

Og råskapen er så stor at plyndrere på jakt etter rov  fra hjelpeløse – beskýter hjelpemannskapene. Presidenten har måttet sette inn titusener av soldater med ordre om å skyte for å drepe - for å gjenopprette ro og orden!

 

F.V.s  påpekning av ”synden og jazzen” er sikkert ikke ment så seriøst fra deres side – men ved nærmere ettertanke kan det kanskje slå en at det er en fundamental forskjell mellom Bachs musikk som er strukturert i en opphøyet frihet og orden som peker mot evigheten. Jazzen derimot - er strukturløs og behersket av improvisasjon og innspill av menneskelig følelser – en frihet uten kontroll. Det kan nærmest karakteriseres med ordene fra en norsk Grand Prix vinner:

”La det swinge, la det rock and roll. La det swinge til du mister all kontroll”. Slik ble det tydeligvis i denne byen som nå er knust – og internasjonal presse signaliserer at den ikke vil bli bygd opp igjen, men forlatt for godt liggende under vann som de byer en tidligere nevnte. Så får enhver tenke sitt om årsaker og sammenhenger. En viss parallelltrekking til vårt fedreland vil heller ikke være av veien! 

 

PS – Les her om den moralske tilstand i New Orleans (Kilde: www.repentamerica.com)

        New Orleans City Council President skal nylig ha uttalt: "Maybe God's Going To Cleanse Us" (Kanskje Gud driver og renser oss”)