Advarsel på franske vinflasker?

Advarsel på franske vinflasker?

 

 

Av Lars-Arne Høgetveit, i www.Kommentar-Avisa.no07.12.2005

 

 

Dagen.se melder at det på franske vinflasker kan bli påsatt advarselsmerker!

Grunnen er at det franske helsedepartementet har mottatt en rapport som forteller at en av de største dødsårsakene ved tidlig død, er alkoholrelatert.

 

Bibelen, Guds Ord har bl.a. denne teksten, i Ordspråkene kapittel 23:

19 Hør, min sønn, og bli vis og la ditt hjerte gå bent frem på veien! 20 Vær ikke blant vindrikkere, blant dem som fråtser i kjøtt! 21 For drankeren og fråtseren blir fattig, og søvn klær mannen i filler.”

29 Hvem roper: Akk? Hvem roper: Ve? Hvem har trette? Hvem har klage? Hvem har sår for ingen ting? Hvem har røde øyne? 30 De som sitter lenge oppe ved vinen, de som kommer for å prøve den krydrede drikk. 31 Se ikke til vinen, hvor rød den er, hvorledes den perler i begeret, hvor lett den går ned! 32 Til sist biter den som en slange og hugger som en huggorm; 33 dine øyne vil se etter fremmede kvinner, og ditt hjerte tale forvente ting, 34 og du blir lik en som sover midt ute på havet, lik en som sover i toppen av en mast.”

 

Her er det jammen livsvisdom, som vi mennesker burde legge oss på hjertet. Vinindustrien liker ikke negativ omtanke. På den annen side har jo en hver bygd med respekt for seg selv både et Vinmonopol og utsalg av øl i matvareforretninger. At dette ødelegger både unge og gamle synes man mer likegyldig til – for det er jo snakk om måtehold og kultur – en kontinental skikk må vite. Men nå har det gått så galt med disse kontinentale skikker at selve flaggskipet på drikkekultur Frankrike, roper et varsku på vegne av sin egen befolkning!

 

I Bibelen står det også at man ikke skal drepe – men det gjelder vist ikke fostre sier man i flere land. Nå går det så ille i Italia at man ønsker å innføre betaling til de kvinner som ikke tar abort, fordi landet sårt trenger fødsler, nye borgere. Italia har en fødselsrate på 1,27 – en av de laveste i Europa!

 

Hva har vi å lære av de kontinentale skikker? Ingenting!

Hva har vi å lære av Guds Ord? Alt!