Verdenspressen aner og tenker  om ”tsunami”

 

Av Jørgen Høgetveit

 

The Inter Herald Tribune (HT) reiser spørsmålet om ”Sjanser for helbredelse etter den store bølgen” og The Independent (I) spør en rekke kjente personer ”Kan tsunami katastrofen være et vendepunkt for verden” for å gjøre noe med fattigdommen i verden.

 

Mest dyptgående er HT som innleder med å summere opp katastrofen og det brutale og store tap av liv, infrastruktur etc, men også den store gavmildhet og  de store innsamlinger spesielt i England. Så spør de: Hvorfor slik en mobilisering?

De har flere mer overfladiske svar, som vi skal gå forbi, men så fortsetter de. ”Men jeg har en mistanke om flere dypere grunner, mindre erkjente faktorer har også spilt en rolle. Tsunamien og flommen har aspekter dypt inn i vår kollektive underbevissthet, og det har noe å gjøre med gjenspeilingen av det uforsonlige massen av kvernende vann, som reiser seg fra ingensteder, som treffer oss med bibelsk makt, vekker frykten som hisser til aksjon.” De skriver om bølgen som riste seg fra den solblanke sjø – slik flyene kom ut av klar himmel og brakte ødeleggelse den 11.sep. 2001 i New York. De aner videre om en menneskehet som er trøtt av daglig oppmerksomhet omkring terror og vold – og nå kan vende fokus på noe annet.

Som da USA ble angrepet slik samler også nå folk seg og får anledning til å vise omsorg, barmhjertighet osv.

Så går de inn på hvordan de forskjellige fremtredende politikere verden over nå har måttet skifte agenda og åpne pengesekken for å hjelpe.

The Independent lager til en spørrerunde blant en hele rekke kjente personer i kirke, politikk m.fl.  De spør altså om det er et vendepunkt for verden m.h.p. vårt forhold til de fattige i verden?  En biskop sier han håper at det vil bli en holdningsendring – for vi må takle denne fundamentale sak. En annen sier det ikke er spørsmål om hva vi er villig til å gi, men til å gi opp. En tredje sier at vi kan ikke fortsette i isolasjon når vi ser liv og livsgrunnlag ødelegges. Hna håper opinionen og media kan påvirke regjeringene. Nok er mer skeptisk og sier man nok kan gi 50£, men spørsmålet er om man vil legge om livsstilen som man trenger for å få en mer rettferdig verden. Enda en frykter det bare kan bli et filantropisk blaff osv.

 

NKA kommenterer:

Som vår lesere vel har merket seg i hva vi tidligere har ref. til i andre artikler så bryter denne katastrofen så dypt i sinnene, at man begynner å snakke om ”Guds vrede”, straffedom osv. Nå begynner endatil kommentatorene i verdenspressen å bringe inn Bibelen i sine anelser, tanker og kommentarer. Man opplever som man står overfor noe globalt forferdelig som man blir liten overfor, som man ikke makter å gjøre noe med - og anelsene begynner å bevege en henimot den åndelige verden – og mer spesifikt den bibelske. Man leter etter svar. Man spør om dette vil bevege verden mot mer RETT – for man aner at det ligger en eller annen form for dom i dette grusomme som har skjedd – men som man ikke forstår og makter å møte. Så vender man seg til kommentatorene – og spør om dette vil utløse større barmhjertighet og samhold globalt, og man får mange slags svar, men ikke de rette.

 

I disse tider søker massene til Guds hus – men hva får de der fra en ødelagt liturgi og liberale prester som ikke kjenner Guds Ord – og bare prater trøst og omsorg uten bibelsk substans. Biskoper i Norge kommer seg sågar gjennom en hel preken uten å nevne Gud. Så vidt jeg kan bedømme det – søker og spør nå verden – men de får ”stener for brød”.

Kan ikke teologene og prestene nå bringe fram Bibelens rette forståelse av disse harde realiteter – slik at man kan bringe inn de like sterke realitetene fra NÅDENS GUD for alle som vil lytte og møte Han i Jesus Kristus – så får lekfolket igjen begynne å bringe Guds Ord til folket. Ellers vil det ingen hyrder ha og ingen sann hjelp og trøst få. ”Kyri eleison”!