Salmonella ost fra Sverige?

 

 

Av Lars-Arne Høgetveit, i www.kommentar-avisa.no, 15.10.2004

 

I mer en et tiår har flere av oss advart mot den landbrukspolitikk som føres over store deler av Europa, fordi den styrer mot stor stordrift med den økende risiko for bl.a. salmonella infeksjoner.

For få uker siden var det fremsatt et forslag (etter hukommelsen i Danmark) om at salmonella kjøtt fra gris burde kunne brukes i matvarer og da til bacon som var behandlet så smitten antagelig ville bli knekt. Dette forslaget ble avvist.

Nå viser det seg at det i Sverige tidvis benyttes melk som er Salmonella smittet i osteproduksjonen, og man sier at ”vi tager mange prøver inden den bliver kørt ud til butikkerne”. Betryggende?

Det er www.landbrugsavisen.dk som den 14.10.2004 melder dette: ”To gårde i Östergötland med tilsammen 500 køer blev tidligere på ugen spærret efter at køerne var smittet med salmonella. I Arlas sikkerhedsforskrifter står, at afhentning af mælken med normale tankbiler skal stoppes, når der er mistanke om salmonella. Mælken er derfor hentet med en special tankbil og kørt til osteriet i Kalmar – og lavet til ost.

- Osten bliver lagt på lager, og vi tager mange prøver inden den bliver kørt ud til butikkerne, siger Peter Bergman, der er medlemsansvarlig i Arlas svenske region öst, till corren.se ifølge lantbruk.com” .  (Gå inn og les selv på www.corren.se )

 

Vel, i og med at man tager mange prøver er risikoen der for å smitte mennesker. Og dette dreier seg sannsynligvis om stikkprøver og ikke hele varepartiet. Man tar denne melk inn på et meieri, med den økte risiko dette medfører i annen oste produksjon med mer. Dette er ikke et vanntett system.

 

Alt dette gjøres jo nok ut av profitt hensyn og antagelig fordi Salmonella spredningen er så vidt alvorlig at man ved et absolutt forbud ville få store problemer økonomisk. Man vet at det i Sverige til tider ikke står bra til med salmonella infeksjonen i fòrproduksjonen som går til svenske husdyr, som i skarp motsetning til i Norge, ofte har slike smitte problemer. Arla sier at dette, i Sverige, ikke har noe betydning for dem siden de har lagt inn en viss overproduksjon av melk mht på at slike situasjoner kan oppstå.

Norge har en unik situasjon mht smitte på både dyre og plantemateriale. Reis til Danmark og spis bløtkote egg – det gjør man bare ikke! Men bløtkote egg i Norge gir normalt ingen risiko for Salmonella, mens den normalt gjør det i Danmark.

 

Nordmenn: Lykke til med den videre svenskehandel, og noen lusne kroner spart! Blir man smittet med multiresistent Salmonella kan man risikere at man aldri mer kommer til de herlige svenske kjøtt og melkedisker.