Politidrapet i Stavanger

 

Av Jørgen Høgetveit

 

 

Det ufattelige har skjedd i Norge. Politimann i tjeneste er rått skudd ned med tungt utstyr uten sjanse til å redde eller forsvare seg. Hvem har ansvaret for slikt?

Det må man søke oppover i rekkene for å fine svaret på - kanskje til justisministerens pult og de bevilgende myndigheter? Hvorfor hadde ikke mannen i det minste skuddsikkert glass i bilen? Hvorfor var ikke kommandobilen såpass armert at den kunne stå mot AG3-kuler evt. kuler fra en maskinpistol?

Man visste at det ville komme et attentat antagelig i Stavanger - selvsagt mot store pengetransporter. Man visste at man har med topptrente og velorganiserte bander å gjøre etterhvert både fra innland og utland. Man vet selvsagt ikke når og hvor disse vil slå til, men man vet at de er ute etter de store gevinster. Hvorfor har man da ikke sikret seg med 2-3 skarpskyttere på tak eller i leiligheter rundt inntaket - så man er klar om det verste ville skje? Det må da i det minste være godt lønnsomt skulle man tro.

Når politifolkenes ledelse igjen - for ente gang - reiser kravene om mer og bedre utstyr og bevæpning - er NRK sin vante tro ute og skaffer "balanse" i synspunktene ved å intervjue folk som understreker at det er viktig å ha et ubevæpnet politi for å holde volden ned. "Vold skaper vold" sier de, akkurat som det er politiet som medvirker til vold. Hvor lenge skal man akseptere denne - i beste fall - tåpelige naiviteten som nå svekker både vårt nasjonale forsvar og vårt politi og deres muligheter til å opprettholde ro og orden - samt sikre sine egne liv?

Det er soleklart at mange av de fine folkene etter hvert gir opp og søker seg bort fra politiet fordi verken de eller familiene deres vil ofre seg til ingen nytte. Da får vi kanskje inn folk i politirekkene som vi ikke ønsker og som det er farlig å væpne og vi blir alle tapere.

Derfor bør det bli et folkekrav at politiet vi nå har må få det utstyret de ber om og som de trenger både for å beskytte sine egne liv og våre felles verdier - samt holde volden i sjakk med passende maktmidler.

Det er lett å sitte på avstand å bestemme når en ikke selv må bære offeret. Forstår ikke toppene dette - må de skiftes ut ved første anledning!

 

Relaterte artikkel:

Skuddene i Stavanger