Media smaker egen ”lut”

Av Jørgen Høgetveit

Mediaene - den "fjerde statsmakt" har gjentagne ganger vært gjenstand for undertegnedes kritiske søkelys. Desto bedre kjennes det når de begynner å ta hverandre - og diverse sannhetens øyeblikk dukker opp i de forskjellige redaksjoner. Nå har avisene blitt gjenstand for harselas slik at deres internorgan "Journalisten" må ta det opp i sine spalter. De får høre - det mange av oss har sagt lenge: "Journalistene er de eneste maktutøvere i samfunnet som slipper unna." Og det vises til avisene om hvem det sies at: "Tabloidiseringen og fordummelsen av norsk presse er nå kommet så langt at folk begynner å le av oss". Ikke verst - å ha oppdaget det.

Myndigheter folk ler av har alltid vanskelig for å hevde sin myndighet. De jeg sikter til nå er Sørlandets Dagblad – Fædrelandsvennen (FV). Deres mangeårige journalist Kåre Stoveland siterer "Hallo i uken" i dagens FV - altså den 20. mars -04. - følgende: "Skillet mellom ukepresse og tabloidpresse er så marginal at man av og til ikke vet hva man blar i." De antyder at seriøsiteten er liten. Media spør disse: "Opplever du at mediene og avisene er dummer enn folket?" Svar: "Absolutt. En klassisk uttalelse i avisene er at vi gir bare folket det folket vil ha. Det er en grov undervurdering av folk flest", sier den frodige satirikeren - som vi synes han godt kan anvende på sitt eget program - som man en sjelden gang dukker innom på leit etter skikkelig NRK-stoff i en kveldstime.

Man fortsetter: "Jeg frykter pressen blir verre og verre, jo mer lettvint gjør man avisene. Forstår avisene ikke at de må gjøre det motsatte - gjøre avisene bedre? spør en av de.

De er betuttet over at det er avisene som lager dagens agenda - hva folk snakker om - og forutsetter: "at mediene ikke forteller sannheten, og at mediene, "den latterlige statsmakt", trenger et eget kontrollorgan, i dette tilfellet i form av satirens og komikkens nådeløse avsløringer." Dette har vi i Norges Kommentar Avis ikke noe særlig tro på. Man burde heller ha folkevalgte organ på utsiden av pressen som voktet pressens mange utskeielser og kikket på dem når de ble for useriøse.

Men dette virker altså i FV - for de fortsetter:

"Så langt vårt eget fagblad og de to statsfinansierte satirikere. For vi sitter midt i suppa og opplever fordummelsen og tabloidiseringen av vårt høyt skattede yrke innenfra, er det forferdelig vondt og ulidelig godt å oppleve det skarpe søkelyset på oss selv. Vondt fordi det beskriver en tilstand som vi vet er nærmere sannheten, enn vi liker å innrømme. Godt, fordi vi av erfaring og utdannelse vet at den beste medisin mot selvopptatthet og lukkede maktmiljøer, er utenverdenens avslørende lys. Vi kan ikke gjøre noe med oss selv, før vi ser hvor galt det er."

Norges Kommentar Avis nekter å tro at de ikke har fått en rekke tilbakemeldinger gjennom mange år som burde ha satt dem i stand til å vurdere sin stilling for lenge siden. Vi har selv en hel bok - Sternboka - som forteller i detalj hva de gjorde i den saken. Stoveland ga også sitt besyv med den gangen. I boken står også et kraftig angrep på FV av tidligere ordfører i Kristiansand - Leo Tallaksen. Han er ikke snau i sin karakteristikk av FV. Så det ser ut til at det må mer håndfast lut til enn noe fleip fra kollegaer - om media skal forstå at folket har fått nok av dem og at de nå må forstå at det er alvor. Enten retter de seg opp og blir seriøse - eller folket sier dem opp. Det ser vi i stigende grad på avisstatistikken.