Simon Wiesenthal Center-pressemelding, 10. november 2004

Simon Wiesenthal Center fordømmer ”judenrein”-markeringen til minne om krystallnatten, i Oslo

Simon Wiesenthal Center har fordømt norske myndigheter for å avstenge jøder fra deltakelse i en Krystallnatt-markering i Oslo. I et brev til Norges ambassadør i USA, Knut Vollebæk, sier leder av senteret, Rabbi Abraham Cooper, bl.a.:

”Som De vet, er 9. november årsdagen for Krystallnatten. Denne natten i 1938 ble det gjennomført en statsstøttet pogrom rettet mot synagogene og jødene i Tyskland. Det var en begivenhet som markerte begynnelsen til slutten for europeiske jøder under nazistyret”.

Han fortsetter:

”Årets 9. november rapporterte Norges TV 2 fra Krystallnatt-markeringen i Deres hovedstad, Oslo. Nyhetsoppleseren sa at myndighetene forbød ethvert jødisk symbol, inklusiv jødestjernen og Israels flagg, å bli vist. Til og med enda mer sjokkerende og urovekkende var kveldsnyhetene, som viste en gruppe norske jøder som ønsket å delta i markeringen, men som ble beordret til å ”forlate området”, av en norsk politimann”.

Rabbi Cooper fortsatte:

”Herr Ambassadør, Simon Wiesenthal Center protesterer med de sterkest mulige uttrykk mot denne sjokkerende, hyklerske og truende utvikling. Kan noen i det helle tatt forestille seg en markering av en alvorsfull årsdag for Shoah (Holocaust), som i seg selv er Jüdenrein, uten jøder?

”Som representant for den største ikke-statlige menneskerettighetsorganisasjon (NGO) , viet til minnet og lærdommene fra nazistenes Holocaust, kan jeg bare understreke kraftig overfor nordmenn at de ikke behøver å felle  tårer for døde jøder, dersom de ikke viser noen respekt for levende jøder”, konkluderte Cooper.

For ytterligere informasjon, kontakt senterets PR-avdeling, tlf: 00-1-310-553-9036.

http://www.wiesenthal.com/social/press/pr_item.cfm?ItemID=10035