Hva har skjedd med NLM?

 

Av Lars-Arne Høgetveit

 

I ulike media det siste året har det kommet frem lære i Norsk Luthersk Misjonsambands (NLM) kretser, som Bibelsk sett er vrang og dermed må betegnes som vranglære.

Og med bakgrunn i Johannes 3. brev, der Johannes advarer mot Diotrefes, han som baktaler med onde ord, i menigheten vil jeg gi noen eksempler. Johannes advarer altså sine medkristne om en konkret person og konkret hva denne person gjør. Det er dermed ikke baktalelse og åpent vise til hva en person gjør bl.a. i det ”offentlige rom” og samtidig formidle hva Bibelen sier om den konkrete saken. Noen helt korte eksempler skal gis i den forbindelse fra NLMs virke – et virke som har hatt (og stedvis har) et meget godt arbeide ute og hjemme – viktig for tid og evighet. Et arbeide som også har kostet menneskeliv i misjonens tjeneste der ute på misjonsmarkene. For dermed å kunne fortsette den gode gjerning er det derfor nødvendig å minne om følgende, og be de ansvarlige gjøre noe med det.

 

Willow Creek bevegelsen har fått støtte i sentrale posisjoner i NLM og dermed også vranglæren. Hans Erik Nissen ved Hillerød Bibelskole, i Danmark, peker på dette alvorlige nye bibelsyn som her har kommet inn. Det er en endetidsbevegelse i fritt fall. En Kristus virksomhet vektlegger både lov og evangelium i sin forkynnelse. Nissen sier i Dagen 22.5.2004 ” – Her på skolen vil vi fraråde at noen oppsøker Willow Creek. Vi mener at fokus flyttes fra å være Kristus-sentrert og til å bli sentrert om oss som kristne. Vi blir utrolig opptatt av hva vi skal og hvordan vi skal virke på andre, sier forstander Hans Erik Nissen ved Luthersk Missionsforenings Højskole (LMH)”. (se www.dagen.no/show_art.cgi?art=4198 )

 

I Utsyn sitter en redaktør som åpner sine spalter (Utsyn nr 6-2004) for en vranglærende barne og ungdomssekretær, Tor Erling Fagermoen. Fagermoen uttaler at ”fordelingsutvalget har gjort jobben sin i denne saken og fulgt de reglene myndighetene har pålagt dem” altså når de gir avslag på nasjonal grunn støtte til NLMs barne- og ungdomsarbeid bl.a. ut i fra at 15 åringer ikke får stemmerett i Generalforsamlingen. Erik Asdahl sier om denne sak på side

3 i Dagen den 20.03.2004 ”Skal vi underordne oss departementet eller Bibelen?”.  Hva Fagermoen mener om Grunnlovens § 2 som er statens øverste myndighet sier han ikke noe om. I Bibelen står det en rekke steder om hvordan et kristent arbeide skal bygges opp og styres og det er på tvers av Barne- og familie departementets synspunkter (les for eksempel Esaias 3, 12 m.fl.).

 

I Fast Grunn har man en redaktør som prøver å innplantere ”Big Bang” (en av utviklingslærens ”grunnsøyler”) i Skapelsesberetningen og leder oss dermed inn i den vranglære til å tro at fossiler er flere millioner år gamle. Men Adam og Eva er ikke så gamle, hva da med de døde fossiler, kom døden inn i verden før Adam og Eva (menneskeslekten) falt og syndet mot Gud? Her har Fast Grunn et alvorlig læreavvik som går på selve syndefallet og frelsesverket, noe du kan lese om på www.answersingenesis.org/danish/docs/death_suffering.asp

 

NLM høster nå fruktene av bl.a. det arbeidet som tidligere generalsekretær Egil Grandhagen, fremmet (på tvers av NLMs grunnregler og Guds Ord) på Generalforsamlingen i 1996 (se grundig dokumentasjon i Lys nr. 4  2003 side 11 ”Kvinner og barn og NLM”). NLMs høyeste menneskelige myndighet, også i lærespørsmål, fikk kvinne representasjon – og satte dermed både egne grunnregler og Bibelens Ord tilside i et lovstridig vedtak. Esaias 3 om ”at kvinner og barn skal råde over dere” er faretruende nær og bibelsynet fører lekfolket ut i alvorlige problemer. Om det ikke igjen blir et myndig lekfolk som forteller sine ansatte at Guds Ord står over den subjektive teologi de anfører, går dette enda galere.

Men Grunnskaden har nok kommet enda tidligere i og med 1978 ”oversettelsen” av Bibelen. Her var ikke NLM aktivt med å advarte mot vranglæren, og så vidt jeg husker, ønsket de ikke å uttale seg veldig negativt til denne. Det kom en 1988 oversettelse etter hvert – men jeg har ikke sett at for eksempel den tidligere gen.sekr. advarte mot 1978 versjonen og ba lekfolket kaste 1978 versjonen fordi det ingen Bibel var. Tvert imot har vi utsagn fra leder i Utsyn som sier at her må det være rom for begge bibler! Flere forkynnere reiste rundt og prekte ”Guds Ord” – séden - med en ”Bibel” som en fiende hadde sådd ugras i.

 

I dag 26 år senere, er det mange også tilknyttet NLM, som ikke tror på alt i Bibelen som Guds Ord, men vil ha rom for subjektive vurderinger som klart kolliderer med Bibelens selvvitnesbyrd.

 

NLM bør snarest få orden på sin generalforsamling og praktisere læretukt ut i fra Guds Ords prinsipper – før surdeigen har gjort sin virkning ferdig. Jeg tror mange ser på de nevnte saker i NLM med meget stor uro, men frykten sitter dypt i dag og man tror ikke at ”ikke teologer” kan ha noe å bidra med. Det er ikke Guds syn på saken! Der er det Hans Ord som er rettesnor og ikke hvor mange eksamener som er bestått i teologi, for tror man ikke på Guds Ord har man i praksis strøket i alle fag.

 

Kom i hu deres veiledere, som har talt Guds ord til dere! gi akt på utgangen av deres ferd, og etterfølg så deres tro! (Hebr. 13,7.)

Det er ikke de ”gammeltroende” som har grunn til å være lavmælte, men den nye ”teologien” som har vokst frem i NLMs midte. Forkynnelsen av lov og evangelium er bygget på at ”den hele skrift er innblest av Gud” og den er dermed til å stole på i ett og alt.