Barneomsorg

 

Av Oddvar Bjorå, Evje

 

Sitat fra NRK tekst 17.2.04.

"Stadig flere unge i alderen 18-24 år fra ressurssterke hjem søker hjelp på sosialkontorene, viser en rundspørring NRK har gjort i ti større byer i Norge.

Også rusproblemene i gruppen øker.

Sosialleder Kari Ingebretsen på Gran på Hadeland i Oppland forteller at mange innser selv at de er i faresonen når det gjelder rusmisbruk og kriminalitet. Filosof og sosionom Hans J. W. Weihe ved høgskolen i Lillehammer forklarer utviklingen med at mange foreldre har forsømt barna pga. karriere og velferd".

Dette er en rapport mange har visst ville komme. I diskusjon om likestilling, barnehager og lignende er omsorgen til barna stort sett fraværende. Likestillingen mener tydeligvis at når kvinnen skaffer seg karriere, tjener penger, da trives barna i barnehagen. Man skal heller ikke bare snakke vondt om barnehagene, selv om jeg selv har sett ting der som jeg dras med fremdeles. Det som er viktig for barna er ikke nødvendigvis flott hjem, eget stort barneværelse, masse leker og utstyr, fin bil, hytte, bli kjørt til div. aktiviteter osv. En liten gutt sa det så treffende; jeg får jo ikke tid til å leke. Barna skal ikke stresses. De lever i en liten verden, der trygghet og omsorg er avgjørende. Noen klarer å kombinere barnehage og trygghet, men i mange tilfelle makter ikke foreldre både jobb, husarbeid og barneomsorg. Vi skal og huske på et gammelt ordtak som sier: "Den som styrer vogga, styrer verden". Nå blir vogga, oppdragelsen, mer og mer overlatt til andre. Barna kan oppleve å få en verdisetting om dagen, og en annen når de kommer hjem. Det gir forvirring. Adv. T.E. Staff hadde sikkert helt rett, da han hevdet at, den etter hvert godt kjente, Svanhild gav barna sine et hav av omsorg og kjærlighet. I motsetning til endel veletablerte, resurssterke og respektable mennesker med høy IQ. Kanskje ble hun fratatt barna av ren misunnelse? Det er meg fortalt om et barn som gikk alene, barbent ute i snøen, samtidig som en av foreldrene var engasjert i barnevernet.

"Også rusproblemene i gruppen øker". T.o.m. Siv Jensen må vite at jo lettere tilgang på alkohol, jo mer bruk, - og misbruk. Det nytter ikke å sette rusbrusen i "godterihyllen" og si at den kan ødelegge livet ditt. Det er riktig at vi skal ha vår frihet til det vi ønsker, men det er tydeligvis mange som ikke har begrep om at det finnes ansvarsløs, ødeleggende frihet. Det burde Siv Jensen og de andre politikerne begynne å skjønne ettersom de ser hva alkoholproblemene koster samfunnet vårt. Sosialkontorer koster penger. Det er ikke alkoholikeren i "rennestenen" som frister ungdommen til alkoholdebut. Ingen vil bli som han/henne. Det er dem som forteller at det er fest og glede i å ta seg en dram. Mon tro noen av dem kan/vil forklare hvorfor ungdommer får rusproblemer.

Da jeg for en tid siden kom inn i et hjem, fikk jeg se mor sitte stille på sofaen og holdt sitt lille barn inntil seg, gav det tid, varme og trygghet, midt på ettermiddagen. En mor som er med på å gjøre barnet trygt, som igjen er med å gjøre samfunnet vårt trygt. "Den som styrer vogga, styrer landet"! "Et ungdomsliv er skjønt som morgenrøden, når kun det leves rent i Herrens frykt".