Argumenter mot banning og annet snakk, Del I

 

 

 

Av Lars-Arne Høgetveit, i www.kommentar-avisa.no, 08.11.2004

 

Banning og grovt snakk er kultur nord på får en høre fra de ”kulturbevisste”, fra tid til annen. Men hva viser et kort Internet søk i Aftenpostens arkiver?

 

1. ”Utviser bannende barn i barneskolen (27.08.2003)

 

Elever ved Kvernevik barneskole i Stavanger blir utvist dersom de blir tatt i banning to ganger. Rektoren truer også med barnevernet dersom foreldre ikke møter til konferanse på skolen. Foreldre til elever ved Kvernevik skole reagerer på de strenge disiplinærreglene som den nye rektoren ved skolen, Sveinung Solberg, har innført. Rektoren avviser kritikken fra foreldrene, og mener han har 98 prosent av foreldrene med seg på de strenge tiltakene. Han sier til avisen at språkbruken var ekstrem blant elevene da han kom til skolen i februar.”

 

2. ”Forbud mot banning på puben (3.6.2003)

 

I Norge skal det som kjent bli forbudt å ta seg en røyk over halvliteren på puben. I pubenes hjemland Storbritannia går man ett skritt videre, og vurderer forbud mot banning over pinten. Idéen kommer ikke fra geskjeftige politikere eller byråkrater i London, men fra den store vertshuskjeden J. D. Wetherspoon. Kjeden har allerede innført forbud mot hunder og høy jukeboks-musikk på sine om lag 600 puber rundt om i Storbritannia.”

 

3. ”Kort vei fra fyord til slåssing (19.11.2002)

 

Stygg språkbruk som ender med aggressiv gjengjeldelse blir stadig vanligere. Men det kan endres, sier forsker.  Ord skal hevnes.  -Hos noen er det blitt kort eller ingen avstand mellom sinne og aggresjon, sier forsker Thomas Nordahl ved NOVA. Han understreker at en del av dette er vanskelig å belegge forskningsmessig.

 

- En måte å stoppe dette på er å ha klare regler for språkbruk. Ved å stoppe den negativ språkbruken, reduserte skolen (Holmlia i Oslo) aggresjonen.”

 

 

4. ”Visker ut stygge ord (14.02.2002)

 

Din ?! Jeg skal hente storebroren min og gi deg bank etter skolen! Varun (10) er ikke den eneste som har fått banneord og trusler slengt etter seg. -Ofte var det bråk.  Vi kranglet, bannet og kalte hverandre stygge ting. Nå er det heldigvis blitt mye bedre å være her på skolen, sier Varun. Han går i klasse 5 A på Lusetjern skole på Holmlia. -Aksjonen på skolen deres heter "Vis respekt. Få respekt". Hva betyr egentlig ordet respekt? -At vi skal være høflige og greie mot hverandre, svarer Mira kjapt.

 

Og det kan virke som om de har visket ut de stygge ordene for godt. Selv om de alle vet at det er lett og glemme seg og at man av og til fremdeles kommer til å gjøre dumme ting. Da går det an å si unnskyld!”

 

 

I min del II går Forsvarssjefen ut og sier om stygt snakk: - Slik adferd skader Forsvaret. Hvis denne typen forhold fortsetter, vil vi ta fatt i det enkelte befal og ty til disiplinær oppfølging om nødvendig.